KRAV-lax, tack! Men varför?

Idag äter vi lax som aldrig förr. Lax ses som en hälsosam fisk, bl.a. tack vara sitt höga Omega-3 innehåll. Alla har nog en favoriträtt med lax.

Jag kan mycket väl minnas när lax inte var en så vanlig fisk på matbordet, utan snarare ansågs lite lyxigare än andra fiskar. Sedan dess har både produktionen och konsumtionen ökat lavinartat. Men är den konventionellt odlade laxen så hälsosam som Norge marknadsför den? Jag har skrivit det innan men det är värt att skriva igen: Nej, absolut inte! God ja, men hälsosam, nej knappast. Läs mer i denna artikel från Food Pharmacy om skillnaderna mellan konventionellt odlad och Krav-odlad lax. Gripande och jag blir återigen så ledsen över den stora massans icke-hållbara prioriteringar. (Jag förstår att den Krav-odlade laxen är dubbelt så dyr och inte möjlig att köpa för de som har det lite sämre ställt, men då kan man kanske satsa på att äta lax hälften så ofta istället?)

Jag såg en dokumentär häromveckan där en dykare simmade runt bland odlade laxar för att undersöka livsmiljön. Det var så sorgligt att se – de flesta laxar simmade apatiskt rakt in i honom. Så gör knappast vilda laxar, förmodligen inte Krav-odlade laxar heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s