Om näringsterapi och funktionsmedicin

De flesta näringsterapeuter arbetar utifrån ett så kallat funktionsmedicinskt perspektiv. Funktionsmedicin är grundad på medicinsk forskning och har som utgångspunkt att människan är en helhet. Inom funktionsmedicinen försöker man alltid behandla de underliggande orsakerna till en individs problem snarare än att dämpa symptomen. Grundprincipen är en holistisk syn på människan och att alla organ, det mentala och psykologiska hänger ihop och därför ska behandlas i en sammanhängande helhet istället för som isolerade delar. Utgångspunkten är att kroppen vill vara i balans och behandlingen har som mål att stärka individens naturliga läkekraft. För mer information – och inspiration – se Institute for Functional Medicine.

Dr Mark Hyman, som är ordförande i IFM, skriver följande i sin bok ”The Ultramind Solution” (Scribner, 2009):

”The problem in medicine is that most researchers and doctors are like a group of blind men examining an elephant. One feels the leg, another the ears, another the tusks, another the trunk, and another the tail. All have a different story to tell about the nature of the elephant, but they see only one piece. They are all right, and they are also all wrong because they miss the whole picture”.

Jag vill klargöra att jag har respekt för kunskapen om sjukdomar som läkare inom den konventionella medicinen besitter.  Jag tycker att man alltid, i första hand, ska träffa sin läkare om man har symptom som man oroar sig över, inte minst för att utesluta att det handlar om något allvarligt. Det är viktigt att man känner förtroende för sin läkare och kan diskutera sin situation. Tyvärr känner många ofta att det inte finns tid för ett samtal. Byt då läkare – det handlar om din hälsa inte om något annat. Om man av någon anledning inte känner sig nöjd med sin diagnos eller behandling/medicin, kan det vara läge att söka vidare hjälp, hos t.ex. en näringsterapeut eller naturläkare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s